Halpaa ja hyödyllistä

Kirpputorien periaate on yksinkertainen: kierrätetään käyttökelpoista tavaraa henkilöltä toiselle edullisin hinnoin. Tavaroiden kierrättäminen säästää luonnonvaroja saman tavaran löytäessä uuden elämän parhaassa tapauksessa useammankin kerran, ja samalla säästetään uuden tuotteen tekemiseen tarvittavat materiaalit ja kuljetuspäästöt. Jos suurin osa ihmisistä kierrättäisi tarpeettomat tavaransa, olisi maailma varmasti paljon puhtaampi paikka elää – ja maapallolla eläjien lompakot mahdollisesti paljon pulleampia.

Halpaa mutta hyvää

sale-706818_640Kirpputorin nimi on nykypäivänä täysin harhaanjohtava. Nimi tulee alun perin ranskasta, josta suomenkielinen nimi on käännetty suoraan: ranskaksi kirpputori on marché aux puces. Nimi sai alkunsa ensimmäisiltä pariisilaisilta kirpputoreilta, jotka aloittivat toimintansa 1800-luvun loppupuolella. Yksi näistä oli Saint-Ouenissä sijaitseva kirpputori. Ensimmäisille kirpputoreille nimi oli iljettävän sopiva, sillä alun alkaen kirpputoreilla myytiin kadulta yön aikana löytyneitä tavaroita, kuten lumppuja, joissa saattoi kaupanpäällisinä saada jos jonkinmoisia otuksia ja eliöitä, kuten vaikka juurikin kirppuja.

Nykyisin kirpputorilta ostettujen tavaroiden seassa harvemmin kulkeutuu kotiin pieniä salamatkustajia, ja nimi onkin vain vanhaa perintöä. Huoli siitä, että halvalla hinnalla ostetut vaatteet ja tavarat saattaisivat sisältää yllätyksiä, on täysin turha, sillä yleisimmin kirpputorille hyväksytään vain hyväkuntoisia ja puhtaita tavaroita.

Tavaroiden halpa hinta tulee vain siitä tosiasiasta, että kyseessä ei yleensä ole uusi tuote, vaan tuotetta on joku käyttänyt ennen kirpputorille tavaran lahjoittamista. Aina ei näin kuitenkaan ole, vaan toisinaan kirpputorilta löytää täysin käyttämättömiäkin esineitä tai esimerkiksi vaatteita, joita ei ole käytetty kuin kerran tai pari. Me kaikki varmasti tunnistamme nuo vaatteet vaatekaapissamme: ne lahjaksi saadut, heräteostona ostetut tai painonpudotuksen toivossa hankitut vaatteet, jotka eivät itse asiassa päässeet päälle puettaviksi kuin kerran, jos sitäkään. Myös monet huonekalut saattavat näyttää täysin käyttämättömiltä, jos niistä on pidetty hyvää huolta niiden edellisessä kodissa.

Kierrättäminen kannattaa

Kuka tietää kuinka paljon tavaraa olisi mennyt suoraan kaatopaikalle ilman kierrätyskeskuksia? Kierrätyskeskukset ja kirpputorit ovat jo kauan sitten vakiintuneet suomalaiseen kulutuskulttuuriin. Kun jostakin tavarasta halutaan päästä eroon, sen arvoa arvioidaan akselilla: ”myy kaverille-vie kirpparille-parempi laittaa suoraan roskikseen”. Tässä ketjussa on jo kaksi porrasta ennen roskakoriin heittoa, ja suurin osa tavaroista jää onneksi jommallekummalle näistä kahdesta portaasta. Kirpputorit ovat siis erittäin hyödyllisiä sen eettisen ja ympäristöystävällisen ideologian takia, joka on kirpputoritoiminnan taustalla.

Kirpputorien yleisen hyödyllisyyden lisäksi kirpparilta voi löytää paljon hyödyllistä tavaraa. Kirpputorilla sanonta “toisen roska on toisen aarre” tulee todella toteen, kun jollekulle hyödytön esine saa uuden kodin ja arvon toisen kotoa. Esineiden uudelleen hyödyntämisessä tuskin mikään muu paikka onkaan yhtä tehokas, kuin kirpputori.

Jo nuo Pariisin ihka-ensimmäiset kirpputorit perustuivat tälle ideologialle. Vaikka jokin oli löydetty kadulta ja vaikutti hyödyttömältä roskalta toiselle, saapui päivän mittaa kirpputorille joku, joka halusi maksaa rahaa saman esineen tai tavaran omistamisesta. Älä siis koskaan aliarvioi esineen voimaa, vaan vie vanhat tavarasi ennemmin kirpputorille, kuin kaatopaikalle. Kirpputoreja vielä helpommin tavaroita vastaan ottavat kierrätyskeskukset.

Halpaa ja hyödyllistä

Lienee siis turvallista sanoa, että kirpputorit ovat erinomaisia paikkoja edullisten löytöjen tekemiseen ilman pelkoa todellisten kirppujen kulkeutumisesta kotiin tavaroiden mukana. Kirpputorilla shoppailemalla säästät luontoa ja tuet sekä hyödyllistä että eettistä periaatetta tavaroiden kierrättämisestä ja loppuun kuluttamisesta uusien ostamisen sijaan.

Kannattaakin siis ensikerralla kurkistaa kirpputorille tai parille ennen täysin uusia tuotteita myyvään liikkeeseen astumista, olit sitten etsimässä uusia vaatteita, huonekaluja tai varaosia. Saatat yllättyä iloisesti ja tehdä mielettömiä löytöjä!

Privacy Policy