Kierrättämällä vihreämpi maapallo

environment-1019748_640Olemme vastuussa maapallostamme. Jokainen päätöksemme kuluttajana on tärkeä, sillä vain siten saatamme todellisuudessa vaikuttaa siihen, millaisia tavaroita ja millaisin menetelmin tuottajat tuottavat ja markkinamiehet kauppaavat.

Jos joukolla kieltäydymme ostamasta halpaa ja nopeasti rikkoutuvaa, epäekologisesti tuotettua roinaa, muuttuvat tuotantomekanismit vääjäämättä. Valitettavan usein vain kukkaro tahtoo sanella sen, miten ekologisen tuotteen voimme ostaa. Mutta tässä tulee apuun kierrätys; ostamalla käytettyä säästämme sekä rahaa että luontoa.

Käytetyn tavaran ostaminen on ekoteko

Ostamalla käytettyjä esineitä uusien tuotteiden sijaan vaikutamme maapallon tilaan kahdella merkittävällä tavalla: estämme jätettä kertymästä ja vähennämme raaka-aineiden ja energian kulutusta. Molemmat ovat huomattavan tärkeitä seikkoja maapallomme kannalta. Jätteen kertyminen on huomattava uhka etenkin kolmannessa maailmassa, jonne kehittyneet maat kuskaavat jopa vaarallisia jätteitä poltettaviksi taivasalla tai purettaviksi nyrkkipajoissa, vaikka tämä on toimintatapa, jota yksikään vastuullinen kuluttaja ei voi hyväksyä. Tähän voimme parhaiten vaikuttaa vähentämällä syntyvää jätekuormaa ja käyttämällä tavarat loppuun. Se, joka heittää käyttökelpoisen tavaran roskikseen, syyllistyy vakavaan vastuuttomuuteen.

Kulutustavaroiden tuotannossa käytetään tällä hetkellä valtavat määrät energiaa ja raaka-aineita ja tuotetaan huomattavan paljon erilaisia jätteitä ja saasteita tuotannon sivutuotteina. Nämä kaikki ovat maapallomme kannalta erittäin haitallisia asioita, joihin voimme kuluttajina vaikuttaa ennen kaikkea ostamalla vain välttämättömiä esineitä ja nekin mahdollisimman laadukkaita ja ekologisti kestävällä tavalla tuotettuina. Jos maapallon kannalta on parasta jättää kokonaan ostamatta, on toiseksi paras vaihtoehto ostaa tuote käytettynä. Näin estämme käyttökelpoisen esineen joutumisen jätteisiin ja vähennämme tavaran tuotannosta koituvia rasituksia.

Halpatuotanto on todellinen uhka maapallolle ja ennen kaikkea niille, jotka halpaketjujen tuotteita valmistavat. Monissa halpatuonnin maissa, kuten Intiassa, Pakistanissa ja Kiinassa työ tehtaissa on suorastaan vaarallista ja surkeasti palkattua. Halpakaupasta ostamisen sijaan kannattaa suosia käytettyä, sillä kirpputorilta ja muusta kierrätysliikkeestä saa laadukkaita ja eettisesti kestävällä tavalla tuotettuja vaatteita jopa edullisemmin kuin halpaliikkeistä. Samalla saa itselleen hyvän mielen, kun tietää tehneensä ekologisen ja eettisesti kestävän valinnan.

Raaka-aineiden kierrättäminen; metalli ja lasi talteen

Raaka-aineiden kierrättäminen on ehkä harkittua kuluttamistakin merkittävämpi tapa, jolla kuluttaja saattaa huomattavasti vaikuttaa maapallon tilaan. Meille kaikille on tuttua pullojen kierrätys, jota on Suomessa jo pitkään tuettu maksamalla palautuspullosta palautuksen yhteydessä takaisin kuluttajalta ostohetkellä peritty pantti. Pantin ansiosta lähes kaikki virvoitusjuomapullot palautuvat kauppoihin ja sitä kautta raaka-aineena kiertoon.

Myös paperin kerääminen on suomalaisille tuttua, sillä astia jätepaperille on nököttänyt jokaisessa jätekatoksessa jo vuosikymmenten ajan. Nyt taloyhtiöiden jätekatoksiin ovat ilmestyneet astiat myös biojätteelle, pakkauskartongille, lasille, metallille ja kierrätysmuoville. Näiden astioiden asianmukainen käyttäminen on helppo ja tehokas tapa vaikuttaa maapallon tilaan, sillä vaikka yksittäisen kotitalouden jätteiden määrä saattaa maailman mittapuulla vaikuttaa varsin pieneltä, on meitä kuluttajia niin suuri joukko, että jo yhden päivän jätteistämme syntyy melkoinen keko.

On sanomattakin selvää, ettei maapallomme kestä käyttökelpoisten tavaroiden heittämistä roskikseen. Jokaisen vastuunsa tuntevan ihmisen on huolehdittava siitä, että itselle tarpeettomat, mutta ehjät esineet päätyvät kiertoon. Jos aika tai motivaatio ei riitä tavaran myymiseen, on olemassa monia tahoja, jotka ottavat vastaan käyttökelpoista tavaraa. Näistä ensimmäisenä tulee mieleen kierrätyskeskus, mutta tavaransa voi myös lahjoittaa jollekin järjestölle ja tukea samalla tuon järjestön toimintaa.

Kaikilla suuremmilla paikkakunnilla Suomessa on jokin avustusjärjestö, joka noutaa kotoa tarpeettomaksi jääneet tavarat. Tällaisista järjestöistä Pelastusarmeijalla lienee Suomessa pisimmät perinteet ja Pelastusarmeijan Joulupata varmasti useimmille suomalaisille tuttu tapa kerätä hyvää tavaraa jaettavaksi edelleen vähävaraisille. Mikäli taas haluat tukea kierrätystavaroillasi toimintaa, joka ei ole uskonnollisesti tai poliittisesti sitoutunutta, on Emmaus hyvä vaihtoehto.

Privacy Policy