TV-ohjelmat innostavat kierrättämään

old-tv-1149416_640Televisiossa esitetään tällä hetkellä sekä runsaasti uusintoja että uusia sarjoja, joiden teemana on kierrättäminen, vanhan tavaran tuunaaminen uudeksi ja muutenkin ekologinen elämäntapa. Niin kutsuttu ”kotoilu” eli kotona oleskelu on edelleen trendikästä, samoin kuin hidas elämäntapa, joihin molempiin näyttää tv-ohjelmien perusteella kuuluvan myös kierrättäminen.

Kun vielä varsinaisten kierrätystä käsittelevien ohjelmien lisäksi aihe nousee esille erilaisissa haastattelu- ja makasiiniohjelmissa varsin usein, voidaan kyllä sanoa, että televisiota katselemalla voi kehittyä varsin hyväksi kierrättäjäksi.

Elämäntapaohjelmat kierrättämisen asialla

Monet televisiossa jotakin elämäntapaa esittelevät ohjelmat, kuten Strömsö ja Blogistania, sisältävät myös käsityö- ja kierrätysaiheisia jaksoja. Strömsö on makasiiniohjelma, jossa käsitellään niin ruokaa, rakentamista, askartelua, pihanhoitoa kuin hyvinvointiakin, ja useammissa aihealueissa nousee kierrättäminen esille aika ajoin, vaikka se ei olekaan ohjelman varsinainen teema. Vanhojen esineiden uudistamista käsitellään askartelu- tai nikkarointiosissa ja ohjelman hengen mukaista on kannustaa katsojaa näkemään, miten vanhan esineen voi muuttaa joksikin täysin uudeksi.

Blogistania taas esittelee suomalaisia bloggaajia, joista melko monella on ollut kierrätys yhtenä teemana. Yhdessä hauskimmista jaksoista erään bloggaajan kotiin kerääntynyt joukko ompeli parittomista sukista todella persoonallisia pipoja. Helppo idea ja onnistuneet lopputulokset varmasti innostivat monia katsoja kokeilemaan pipon ompelemista, ja jokaisella ompelusta pitävällä katsojalla on taatusti materiaalia sukkapipoihin kotonaan, kun sukista toinen tuppaa aina jossakin vaiheessa katoamaan.

Osa muistanee myös tv-sarjan, jossa vaatetusalan ammattilaiset kiertelivät kirpputoreilla ja suunnittelivat joka jaksossa eri julkisuuden henkilölle uuden vaatekokonaisuuden kirpputorilta löytämistään vaatteista. Usein vanhaa vaatetta käytettiin vain materiaalina uusien vaatteiden luomisessa, mutta välillä kirpputorilta tehtyä löytöä tarvitsi vain vähän muokata ja uusi omistaja sai itselleen sopivan, viehättävän vaatteen.

Tämän tyyppisiä ohjelmia, jotka kannustavat nimenomaan uudistamaan ja muodistamaan köytettyjä vaatteita, voisi olla enemmänkin, mutta vinkkejä vaatteiden muokkaamiseen löytää nykypäivänä helposti netistä. Erilaisia blogeja on runsaasti ja esimerkiksi pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ja runsaasti tietoa ja vinkkejä aiheesta omilla sivuillaan ja Facebookissa.

Kierrätys auto- ja moottoripyörämaailmassa

Hiukan raskaamman luokan kierrättämistä ja tuunaamista esittelevät ohjelmasarjat, joissa vanhoja autoja ja moottoripyöriä laitetaan täysin uuteen uskoon. Näiden ohjelmien perimmäisenä tarkoituksena ei ole ekologisuus, vaan vanhan esineen arvostaminen. Arvon mukainen kunnostaminen on aina teko kierrätyksen puolesta uusien tavaroiden kuluttamista vastaan. Vanhojen autojen ja moottoripyörien harrastajat ovat usein kierrättäjiä parhaasta päästä etsiessään varaosia romuttamoilta ja ilmoitellen alan julkaisuissa ja ryhmissä sosiaalisessa mediassa.

Kierrätys on usein ainoa vaihtoehto, jos harrastaja haluaa oman kulkupelinsä säilyvän autenttisena ja vastaavan alkuperäistä, sillä uusien varaosien vaihtaminen alkuperäisosien tilalle rikkoo kokonaisuuden. Ajoneuvo ei myöskään kelpaa museorekisteriin, mikäli siinä ei ole käytetty alkuperäisiä osia.

Amerikkalaisissa autojen ja moottoripyörien tuunausohjelmissa ei kuitenkaan ole kysymys tämänkaltaisesta tuunauksesta, vaan ajoneuvojen rakentelusta mahdollisimman näyttäviksi. Näissä ohjelmissa se tapahtuu usein aivan erilaisin periaattein kuin mihin Suomessa on totuttu. Jo rahat, joita ajopeleihin upotetaan, huimaavat päätä. Valmiissa autossa uusi kromi kiiltää, hevosvoimia on monikerroin verrattuna alkuperäiseen ja uusi jauhemaalaamalla tehty mattapinta hivelee silmää ja vakuuttaa vaativimmankin ihailijan.

Suomalainen vastine näille amerikkalaisille ohjelmille on Latela, jossa autoja tuunataan hiukan tutumman oloisilla tavoilla. Osien etsimiseen kulutetaan aikaa ja vaivaa ja autojen rakentelussa pyritään mahdollisimman alkuperäiseen ulkoasuun ja tekniikkaan. Ohjelma on kierrättämiseen kannustava ja lähestyy aihettaan niin ekologisesta näkökulmasta kuin vanhojen autojen kunnostamisen yhteydessä on mahdollista, vaikka se tuskin on ohjelman tekijöiden päällimmäinen tarkoitus.

Privacy Policy